jump to navigation

Katolska kyrkan säger emot bibeln! 7 januari, 2011

Posted by Adam in Uncategorized.
trackback

Bismillah

Tänk vad man kan hitta när man vaknar tidigt och inte surfar på random sidor på internet.  Tydligen väljer påven att inviga det ”nya året” med att säga emot bibeln, genom att säga att Gud inte skapade allting enligt skapelseberättelserna utan att Gud använde sig av Big Bang. Vart han har fått denna information är ett mysterium för mig, kanske har Gud (Astaghfirullah) kommit till honom själv och gett honom den. Själv är jag inte förvånad att kyrkan fortsätter att säga emot sig själv i ett försök att fortsätta vara lockande för människor runt om i världen.

Annonser

Kommentarer»

1. Christoffer - 7 januari, 2011

Du förstår dig inte på Bibelns skapelseberättelse min vän. Du kanske borde ägna dig till annat.

Adam - 7 januari, 2011

Christoffer :

Du förstår dig inte på Bibelns skapelseberättelse min vän. Du kanske borde ägna dig till annat.

Jaså, kan inte du vara gullig då och förklara den för mig?

2. Ateist med viss Kristen utbildning - 7 januari, 2011

Ja det är lite konstigt att Påven säger detta nu. Kommer detta skivas in i nya testamentet?

Adam - 7 januari, 2011

Ateist med viss Kristen utbildning :

Ja det är lite konstigt att Påven säger detta nu. Kommer detta skivas in i nya testamentet?

Skulle inte förvåna mig faktiskt…

3. Robert - 7 januari, 2011

Christoffer :Du förstår dig inte på Bibelns skapelseberättelse min vän. Du kanske borde ägna dig till annat.

Din lilla vän undrar säkert som jag varför Kristna, Muslimer och andra religösa utövare HELA TIDEN ändrar innebörden av det som står i Bibeln.
Det står att Gud skapade världen på 6 dagar, kom nu inte och försök ändra på det.
Om något måste ändras så är något som Högre makter i så fall får ta hand om, eller hur?
För 200 år sedan skapades värdlen på 6 dagar, punkt slut!
Nu helt plötsligt så har man börjat strecha på det, lägga till Big Bang och tja.. att evolutionen kanske visst har ägt rum och att sex dagar egentligen bara är en metafor för i vilka steg som Gud skapade världen… kom igen!!!
Ska man vara kristen ska man bokstavligt talat följa det som står i Bibeln, annars har man skapat sig sin egna tro vilket innebär att man har tagit in på ett sidospår från den ursprungliga läran vilket i sin tur innebär att den ursprungliga läran i grund och botten inte var helt 100% korrekt… och vem är rätt person att avgöra vad som är rätt om inte Gud själv?
Så varför envisas med att skapelseberättelsen skulle vara korrekt när 1 miljon människor tror på 1 miljon olika saker?

4. jag - 7 januari, 2011

Robert>>

Varför måste man läsa bibeln bokstavligt för att vara kristen? Du applicerar ett vetenskapligt sätt att läsa texter, och tänka, som var helt främmande för människan under den tid som bibeln skrev, ja det vetenskapliga tänkandet har varit främmande för människans under större delen av vår historia. När vi försöker applicera detta språkbruk på gamla texter blir det fel: det blir galen fundamentalism från bokstavstroende (av en sort som inte fanns innan det vetenskapliga tänkandet spred sig), och det blir total oförstående från ateister. Ta bara ett sådant exempel som ”är”: när kristna (de allra flesta) säger ”Gud är” är det inte i samma betydelse som när vetenskapsmannen säger ”är”, t ex ”atomen är”. Språkbruket skiljer sig, och i förlängningen sättet att tänka.

Läs gärna Wittgenstein om du vill veta mer. Klok kille. Det ger också en djupare förståelse för att olika språkbruk, och tänkande, är grunden till många konflikter. Kunde vi bara bättre förstå skillnader i sättet att använda språket/tänka, så skulle vi leva i en fredligare värld.

/Kristen forskarstudent

5. John - 7 januari, 2011

Vem som helst kan ha en blogg. Således behöver man inte veta ett dyft för att yttra sig om precis vad som helst. Inlägget ovan ser jag som ett bra exempel.

Bibeln som alla talar om var inte nedskriven förrän några hundra år efter Kristus. Detta har människor svårt att förstå. T.ex. finns det många kristna som litar på bibeln a la ”sola scriptura”, ungefär som muslimerna då, att Gud gett människorna en bok vars text absolut inte ska ifrågasättas och utsättas för språklig analys.

Innan texterna sattes på pränt förvaltades berättelserna & skildringarna till stor del i en muntlig tradition. Katolska kyrkans relation till texterna är således en där man bedriver avancerade resonemang & analyser av passagers och inte minst ords betydelser i sin historiska kontext (för att undvika anakronismer in absurdum), likväl måste man ta hänsyn till olika översättningar som gjorts. Ordet ”dag” är ett exempel, denna översättning från orginalspråket lika gärna kan översättas ”tidsålder”. 6 ”dagar” blir då ”6 tidsåldrar”.

Men katolska kyrkans förhållande till skapelseberättelsen är inte detsamma som till nya testamentet (som skildrar Kristus), t.ex är många texter i GT skrivna i en uppenbart mer skönlitterär form, likväl finner man inspirationer från äldre berättelser/historier, även från andra kulturer.

Med med ett kristocentriskt historiaperspektiv, dvs man anser att människor på olika sätt anat Guds människoblivande, så anar den kristne ändå den Gud som velat uppenbara sig för människorna i Kristus, i mycket av det som berättas om även i det gamla testamentet. Texterna tycks ha mycket att säga en kristen utifrån det perspektiv som Kristus anlägger. Det betyder inte att gamla testamentet betraktas som någon slags vetenskaplig skildring av universum, hur saker och ting förhåller sig, att man skulle få stena människor etc. Nej Kristus anlägger perskeptivet, därav ”kristendom”.

Katolska kyrkan (läs vatikanen) om någon kyrka har mycket länge varit försiktig med att tolka hur ”skapelsen” ter sig. Kreationismen är till största delen sedan flera hundra år tillbaka ett protestatiskt fenomen och i grunden tycks det ha teologiska rötter (som inte delas med den katolska kyrkan). I jakobiansk massmedia vill man gärna hålla medelsvensson oinformerad om detta, tvärtom behandlar man kristendomen som ”en religion”, vilket kan diskuteras. Jag skulle personligen inte försvara allt som sägs i många kristna kyrkor, där emot har jag förtroende för just romerska / katolska kyrkan (och då inte alltid det som rapporteras i svensk massmedia som ”det som påven säger”).

Att Vatikanen 2011 skulle ha ”kommit på” att Big Bang kan vara Guds skapelse är nonsens. Enligt katolsk teologi står Gud utanför tiden, dvs utanför förändring, och som sådan är ”hans” skapande helt olikt vår sätt att skapa något. Den bästa allegorin är att han skapar dig just nu när du sitter och läser detta. Du kan välja att bli till eller förneka denna tillblivelse (synd) varpå brist introduceras (syndens konsekvenser, de brister/oordning som vi kallar ondska).
Gud satt alltså inte vid tidens begynnelse och klickade på start-knappen (Big Bang Boom!) utan han skapar allt kontinuerligt, i varje ögonblick s.a.s. För att se hur det kontingenta i våra tankesystem (som mer eller mindre är vårt sätt att närma oss gränsbegrepp som ”världen”) rekommenderar jag att du studerar ”Gödels ofullständighetsteorem” och hur detta också oformulerats till ett gudsbevis.

Många protestanter å andra sidan ser Gud som en som är i tiden. Således klickade han på start knappen och sedan blir han ”God of the gaps”, då och då ingriper han för att justera sin skapelse (maskinen). Detta är en fullständigt absurd beskrivning och inget som vatikanen skriver under på.

Om massmedia inte var så in i själen anti-katolsk (iom dess jakobianska ideal, frimurare etc) som innebär att många redaktörer svurit eder i de slutna sällskap de är med i att alltid bekämpa den romerska kyrkan (som enligt deras absurt förenklade synesätt är fienden till Upplysningen, som om inte just katolska kyrkan anla de första universiteten i Europa etc..) och inte minst aldrig ge kyrkan ordentligt utrymme att uttrycka vad man menar och varför. Istället får man läsa dessa platta patetiska ”one liners”. Vatikanen är inte anti-vetenskaplig, faktum är att det finns många historiker som hävdar att de aldrig varit det utan tvärtom med ett fåtal undantag. Många av världens främsta forskare och filosofer är katoliker.

6. ea1984 - 7 januari, 2011

Jaså du har roligt åt att påven inte har alla ”fåren i inhägnaden”.

Men detta att en religion totalt tappar trovärdighet i ljuset av vetenskap är inget som är förbehållet kristendomen.

Koranen säger (beroende på översättning) att Jorden ser ut som ett strutsägg (Sura 79:30). Men jorden är en oblat sfäroid, inte som ett strutsägg (som är mer av en oval ellipsoid).

Adam - 7 januari, 2011

ea1984 :

Jaså du har roligt åt att påven inte har alla ”fåren i inhägnaden”.

Men detta att en religion totalt tappar trovärdighet i ljuset av vetenskap är inget som är förbehållet kristendomen.

Koranen säger (beroende på översättning) att Jorden ser ut som ett strutsägg
(Sura 79:30). Men jorden är en oblat sfäroid, inte som ett strutsägg (som är mer av en oval ellipsoid).

Eh,nej? Den ayah som du refererar till säger att Gud bredde ut Jorden.

ea1984 - 8 januari, 2011

Som sagt, beroende på översättning.
http://www.answering-islam.org/Quran/Science/earth_egg.html

Det är intressant hur många miljoner muslimer det finns som tycker att koranen är genial i sin bild av jorden som strutsäggformad.

7. toksverige - 8 januari, 2011

Kul att se en icketrovärdig religions talesman attackera en annans dåliga argument.
Lite som ”min låtsaskompis är bättre än din!”

8. Johan - 8 januari, 2011

Orkar ej läsa allt svammel, blir bara så trött på folk som inte har koll. Faktum är att det var en katolsk präst/vetenskapsman som kom på Big Bang. Så alla ni hardcore ateister lyder en katolsk idé. Två, skapelseberättelsen är ett sätt att förklara saker för väldigt primitiva människor. Vi är fortfarande för korkade att fatta hur allt fungerar, så hur tror du det var för ett par tusen år sedan? Skulle gud fader dunkat ner femtio volymer med fysik från år 3522?

Gud har gett dig en hjärna. Använd den.

9. Toksverige - 8 januari, 2011

Vilken gud, Johan?
Oden? Zeus?
Om inte, vänligen motbevisa.

10. Jerry - 8 januari, 2011

Guds hand ligger bakom ”Big bang”, men vem ligger bakom Gud?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: